Peiling: Nederland positief over optreden regering na MH17

Het overgrote deel van de Nederlanders is tevreden over de manier waarop de regering de afgelopen week is omgegaan met de nasleep van de vliegramp in Oekraïne. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond onder 2500 Nederlanders.

De Nederlanders zijn ook uitermate te spreken over het optreden van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD). Maar liefst 88 procent is 'positief' of 'vrij positief' over Timmermans. Voor Rutte is dit 74 procent.

Nooit eerder heeft De Hond dergelijke resultaten gemeten voor het optreden van Nederlandse bewindslieden. "Ook onder kiezers van PVV en SP scoort minister Timmermans rond de zeventig procent positief", zegt De Hond.

Het leeuwendeel van de Nederlanders houdt de pro-Russische separatisten verder verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli. Daarbij houdt een meerderheid van de Nederlanders de Russische regering 'direct of indirect' verantwoordelijk 'voor het neerschieten'. Een ruime meerderheid is ook voor hardere maatregelen tegen Rusland.