Timmermans: experts hebben geen toestemming nodig

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) benadrukt zaterdag dat Nederlandse onderzoekers geen toestemming nodig hebben van de Oekraïense overheid. "Laat er geen misverstand over bestaan: als het veilig genoeg is, kunnen onze mensen ook morgen al gewoon aan de slag", schrijft hij op zijn Facebookpagina.

De minister verzekert dat iedereen die is afgereisd naar de plek in Oost-Oekraïne waar vorige week vlucht MH17 neerstortte 'niets liever willen dan meteen aan de slag gaan'. De gesprekken over een gewapende politiemissie naar Oost-Oekraïene belemmert de forensische onderzoekers en marechaussees in het land die zoeken naar stoffelijke overschotten niet, zo benadrukt Timmermans.

"Wij willen allemaal dat alle slachtoffers zo snel mogelijk thuis komen, waar ter wereld "thuis" ook mag zijn", aldus de minister. Veertig marechaussees die de forensisch onderzoekers in Oekraïne gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten zijn zaterdagochtend aangekomen in Charkov. Zij konden zaterdag nog niet bij de rampplek komen, maar ondernemen zondagochtend weer een poging.