'Israël en Hamas verlengen staakt-het-vuren'

Israël en Hamas verlengen de gevechtspauze die ze zaterdag in acht hebben genomen met vier uur. De Israëlische minister Yuval Steinitz liet weten dat Israël akkoord is en volgens nieuwszender Sky News stemt ook Hamas in.

Het tijdelijke bestand zou aanvankelijk twaalf uur duren en om 19.00 uur Nederlandse tijd aflopen. Volgens Steinitz vergadert het Israëlische veiligheidskabinet zaterdagavond over een verdere verlenging. De gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, Robert Serry, vroeg Hamas en Israël zaterdag voor nog een etmaal af te zien van geweld.

De strijdende partijen spraken vrijdag af de hulpdiensten de ruimte te geven om doden te bergen en zich over gewonden te ontfermen. Ook zou de wapenstilstand benarde burgers de kans geven een veilig heenkomen te zoeken.

Het Israëlische leger waarschuwde voor aanvang van het bestand wel dat het de wapens onmiddellijk weer opneemt als Israëlische troepen of burgers worden aangevallen. Ook gaat het opsporen en uitschakelen van tunnels in de Gazastrook gewoon door.

Zeven belangrijke mogendheden drongen eerder op de dag al aan op verlening van het staakt-het-vuren. Het zevental, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Turkije en Qatar, overlegde zaterdag in Parijs over het opgelaaide geweld in en rond de Gazastrook.

Bij het conflict in Gaza zijn inmiddels meer dan duizend Palestijnen omgekomen en raakten er meer dan zesduizend gewond. Ook zijn duizenden huizen en andere gebouwen verwoest. Aan Israëlische zijde zijn drie burgers, onder wie een Thaise arbeider, omgekomen en veertig soldaten gesneuveld.?