'Leger Oekraïne staat aan de poorten van Donetsk'

Het Oekraïense leger is opgerukt naar de rand van het separatistenbolwerk Donetsk. Volgens het regeringsleger 'ligt de weg naar de hoofdstad van de regio Donbas voor de strijdkrachten van de anti-terreuroperatie open'.

De voorste legereenheden zijn de stad Horlivka, die even ten noorden van Donetsk ligt, al gepasseerd en richten zich nu op een van de hoofdprijzen van de veldtocht. Donetsk telt ongeveer een miljoen inwoners en is een uiterst belangrijk steunpunt van de pro-Russische opstand in het zogeheten Donetsbekken in het oosten van het land.

Rebellen hebben de snelweg van Donetsk naar Horlivka afgesloten, stelde een verslaggever ter plaatse zaterdagmiddag vast. Ten noorden van de metropool klonk artillerievuur. In de buurt van het vliegveld van Donetsk, even ten noordwesten van de stad, waren explosies te horen. Boven het plaatsje Jakovlikva kringelde zwarte rook omhoog.

De inwoners van Donetsk hoeven niet bang te zijn dat het leger de stad bombardeert, zei een legerwoordvoerder zaterdagmiddag. ''We zullen enkel infanterie inzetten die, straat voor straat, wijk voor wijk, de stad zal bevrijden'', verzekerde hij.

Volgens het leger zijn de afgelopen week tien plaatsen heroverd op de opstandelingen. De regeringstroepen lijken de wind in de zeilen te hebben, al klagen zij steeds luider over Russische steun aan de rebellen en zelfs over Russische bombardementen.

De Oekraïense en Amerikaanse regering beschuldigden Rusland vrijdag van bombardementen op stellingen van het Oekraïense leger in de grensstreek. Volgens de VS leveren de Russen de Oekraïense separatisten bovendien steeds zwaardere wapens, zoals geavanceerde raketsystemen.