Meer dan duizend doden Gazastrook

Het dodental in de Gazastrook is als gevolg van het aanhoudende geweld tussen Israël en Hamas de duizend gepasseerd. Volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn er zaterdag nog eens zeker honderd doden geborgen. De strijdende partijen besloten de wapens zaterdag zestien uur lang te laten rusten.

De gevechtspauze bood duizenden inwoners van de Gazastrook zaterdag de kans de schade op te nemen aan hun huizen. In de bijna uitgestorven noordelijke plaats Beit Hanoun troffen terugkerende bewoners een ravage aan.

Israël heeft volgens Palestijnse mensenrechtenorganisaties honderden huizen in puin geschoten. Meer dan honderdzestigduizend Gazanen hebben een goed heenkomen gezocht in een aantal schoolgebouwen van de Verenigde Naties.

Het tijdelijke bestand, dat aanvankelijk twaalf uur zou duren, werd zaterdagmiddag met vier uur verlengd. Maar meer lijkt er niet in te zitten. Israël wil Hamas vermoedelijk nog zwaarder treffen. ''Hamas moet na onze operatie heel hard nadenken of het in de toekomst nog de prijs wil betalen om ons te tarten'', zei minister van defensie Moshe Yaalon eerder. Hamas voelt pas voor een wapenstilstand als Israël en Egypte hun grenzen met de Gazastrook heropenen.

Ambulances van de Rode Halvemaan maakte zaterdag gebruik van het luwen van het geweld om doden te bergen in Beit Hanoun en de oostelijke wijk Shijaiyah in Gaza-Stad. De hulporganisatie haalde 58 stoffelijke overschotten onder het puin vandaan. Onder de slachtoffers waren volgens de burgerbescherming in Gaza zowel burgers als strijders.

Twee gebieden langs de grens met Israël bleven voor de ambulances ontoegankelijk. Israëlische tanks losten waarschuwingsschoten toen de hulpverleners probeerden te naderen.

Aan de rand van de zuidelijke plaats Khan Younis kwamen volgens een Palestijnse gezondheidswerker twintig mensen om toen een tank het gebouw raakte waar zij naartoe waren gevlucht. De getroffen familie, die meerdere generaties en gezinnen telde, kwam door de beschieting onder het puin terecht en verloor minstens tien kinderen.

Ook hulpdiensten incasseren treffers. Op de tweede verdieping van het ziekenhuis van Beit Hanoun sloeg vrijdagnacht een tankgranaat in. De gevel vertoont tal van kogelgaten. Vlakbij het ziekenhuis werden diezelfde nacht ook twee ambulances van de Rode Halvemaan geraakt. Één ambulancier kwam om en drie anderen raakten gewond, meldt het Rode Kruis. De hulporganisatie wees er zaterdag nog eens op dat het beschieten van hulpverleners een ernstige schending van het oorlogsrecht is.