Marechaussees arriveren in Charkov

De veertig marechaussees die forensisch onderzoekers gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten op de plek waar vlucht MH17 is neergestort, zijn aangekomen in Charkov. Het Hercules-transportvliegtuig waarmee zij werden vervoerd, is geland op de luchthaven van de Oost-Oekraïense stad.

Het vliegtuig was rond 21.45 uur opgestegen vanaf vliegbasis Eindhoven. De marechaussees zijn onbewapend. "Ze zijn daar om extra handen, ogen en hersenen te hebben; capaciteit om te helpen zoeken", zei premier Rutte vrijdag in een Kamerdebat.

"En qua kleding zal de Koninklijke Marechaussee zo gekleed zijn dat het geen enkele aanleiding geeft tot provocatie richting de mensen die lokaal het gezag menen te vormen", aldus de premier. De groep van veertig gaat de 23 forensische onderzoekers die dezer dagen naar het rampgebied afreizen, helpen met het zoeken naar menselijke resten.

De marechaussees worden, net als de onderzoekers, niet op pad gestuurd als het op de rampplek onveilig is. Ze zijn er niet om het gebied te beveiligen, benadrukte Rutte tijdens het debat. Of het veilig genoeg is, wordt per dag beoordeeld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het kabinet besluit naar verwachting dit weekend of er een militaire missie naar Oost-Oekraïne komt of niet. Momenteel wordt volgens Rutte op meerdere diplomatieke fronten intensief gesproken over de mogelijke missie.