Wederom 75 lichamen terug in Nederland

De twee transportvliegtuigen met aan boord slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn vrijdag even voor 16.00 uur geland op Vliegbasis Eindhoven. De toestellen vervoerden 75 lichamen. Het is het derde transport met lichamen deze week.

Het totaal aantal kisten in Nederland komt daarmee op 189. Op de vliegbasis volgt ook vrijdag weer een ceremonie. De procedure is hetzelfde als in de twee dagen hiervoor. De kisten worden na een trompetsignaal uit de toestellen gehaald en naar de gereedstaande rouwauto's getild.

De stoet rijdt vervolgens weer onder politiebegeleiding naar Hilversum, waar experts de lichamen identificeren. De snelwegen A2 en a27 zijn hiervoor opnieuw deels afgesloten.

Namens het kabinet wonen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de ceremonie bij. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische collega Julie Bishop waren eerder op de dag aanwezig bij het vertrek van het eerste vliegtuig vanuit Charkov.

Namens de Tweede Kamer is ook een delegatie aanwezig. Het gaat onder meer om Rene Leegte (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Renske Leijten (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Lilian Helder (PVV). Zaterdag staat er wederom een vlucht op het programma.

Vrijdagochtend meldden woordvoerders van het crisisteam nog dat er 74 kisten overgebracht werden.