Cyprus voldoet ruimschoots aan eisen trojka

Cyprus heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruimschoots voldaan aan de eisen van zijn geldschieters. Het land heeft sinds begin dit jaar tal van vereiste hervormingen doorgevoerd. Dat stellen de controleurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag.

De controleurs sloten vrijdag hun bezoek aan Cyprus af. Ze waren sinds vorige week dinsdag op het Zuid-Europese eiland, om te controleren of het land zich wel houdt aan de eisen die horen bij het steunprogramma. Een van die voorwaarden was een grondige hervorming van de financiele sector van het land.

Die herstructurering van de bankensector verloopt volgens plan, terwijl Cyprus ook maatregelen heeft genomen tegen belastingontduiking. Daardoor komt het land met betrekkelijk gemak door de toets van zijn geldschieters heen. Ook in 2013 kregen de Cyprioten al een goed rapport van de controleurs van de 'trojka'.

Cyprus moest vorig jaar gered worden toen het land dreigde om te vallen vanwege de zwakke bankensector. Het mediterrane land kreeg leningen van in totaal tien miljard euro. Het was de vijfde keer dat vertegenwoordigers van de trojka de hervormingen kwamen bekijken.