Britse economie groeit naar pre-crisisniveau

De Britse economie heeft in het tweede kwartaal weer het niveau van voor de crisis bereikt. Het bruto binnenlands product steeg tussen april en juni met 0,8 procent en ligt nu ongeveer 0,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Dat blijkt vrijdag uit een eerste raming van het Britse bureau voor de statistiek.

De economie van Groot-Brittannië is daarmee hersteld van de harde klap die de kredietcrisis sinds de zomer van 2008 toebracht. Na de piek in de eerste maanden van 2008 kromp het bbp in iets meer dan een jaar tijd met 7,2 procent. Mede geholpen door het voortvarende herstel van de dienstensector is dat verlies nu goedgemaakt.

Ook in het eerste kwartaal van vorig jaar groeide de Britse economie al met 0,8 procent. De groei in de afgelopen maanden is te danken aan de dienstensector, die met een procent groeide. Ook de bescheiden groei van 0,4 procent in de industriële sector hielp de Britse economie er weer bovenop.

De Britse premier David Cameron noemt het 'bemoedigend' dat de economie de zes jaar durende crisisdip heeft overwonnen. "Dit is een enorme mijlpaal", zegt hij op Twitter. Toch heeft de Britse economie nog een lange weg te gaan, zo waarschuwt minister van financiën George Osborne via hetzelfde medium.

"De crisis heeft Groot-Brittannië zes jaar aan economische groei gekost", schrijft hij. "We zijn het aan de hardwerkende belastingbetaler verplicht dat dergelijke fouten in de toekomst niet nog een keer worden gemaakt."