'Commando's uit Mali naar Oekraïne'

Het kabinet wil special forces van het Korps Commandotroepen uit Mali terughalen en naar Oekraïne sturen. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De Volkskrant meldt op basis van bronnen dat er juist geen bewapende missie komt. De rebellen zouden dat niet willen en daarom een deal hebben gesloten om onderzoekers op de rampplek met rust te laten.

De special forces zouden volgens De Telegraaf dit weekeinde al naar Oekraïne worden gebracht. Daarnaast zouden ook troepen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en Assen worden gestuurd. Het gaat volgens de krant om de beste militairen die defensie in huis heeft. Ze hebben al jarenlang gediend in het Afghaanse Uruzgan en trokken daar ook al samen op met de Australiërs, die eveneens troepen sturen.

De infanteristen van de Luchtmobiele Brigade gaan volgens De Telegraaf vooral patrouilleren op en rond de crashsite. De commando's moeten verkenningen uitvoeren om eventuele aanvallen van separatisten tijdig te neutraliseren.

Of Nederland ook Chinook-helikopters naar Oekraïne overbrengt is niet duidelijk. Sinds Srebrenica eist de regering een heldere exitstrategie mochten Nederlandse troepen in het nauw komen. Daarvoor lijken de transporthelikopters onontbeerlijk, aldus de krant.

De Volkskrant heeft iets heel anders gehoord. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zou al een week bemiddelen tussen Nederland en de separatisten. Het vertrouwen is daardoor voldoende gegroeid om tientallen Nederlanders onbewapend ter plekke te laten zijn. Volgens de krant willen de rebellen geen internationale missie en geven ze daarom de onderzoekers de ruimte.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte donderdagavond bekend dat de onderzoekers die zich vanaf vrijdag bevinden op de plek waar vlucht MH17 is neergestort, worden bijgestaan door veertig onbewapende marechaussees. De marechaussees gaan onder meer helpen met het zoeken naar slachtoffers.