'Al-Jazeera deed werk duivel'

De journalisten die door een Egyptische rechter werden veroordeeld, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, zijn 'door de duivel samengebracht' om het land te destabiliseren. Dat heeft de rechter gezegd die de verslaggevers lange gevangenisstraffen oplegde. Woensdag werd zijn motivering vrijgegeven.

"De verdachten hebben het nobele journalistieke vak gebruikt voor heel andere doeleinden. Ze hebben het beroep waarin wordt gestreefd naar waarheidsvinding veranderd in een beroep waarin de waarheid geweld wordt aangedaan", zei rechter Mohammed Shehata. "Ze zijn bijeen gebracht door de duivel om hun beroep te misbruiken voor daden gericht tegen de staat."

Shehata veroordeelde drie journalisten van Al-Jazeera, Peter Greste, Mohammed Fahmy en Baher Mohammed, tot een celstraf van zeven jaar. Ze werden schuldig bevonden aan het onderhouden van banden met de Moslimbroederschap. Mohammed kreeg nog eens drie jaar extra cel voor het in bezit zijn van een kogel. Vijftien anderen kregen celstraffen van zeven tot tien jaar. Enkelen, onder wie Netjes, zijn Egypte ontvlucht en werden bij verstek berecht.

De veroordelingen leidden tot een storm van kritiek vanuit de hele wereld. Rechtengroepen noemden het proces een farçe. Al-Jazeera en de veroordeelde journalisten hekelden de aanklachten en zeiden dat ze slechts voor het doen van hun werk vervolgd zijn.

Nu de motivering van het vonnis openbaar is gemaakt, kan er beroep worden aangetekend tegen de vonnissen bij het hof van cassatie, de hoogste beroepsrechtbank in Egypte.