Fan biedt duizend euro voor wandeling met Grunberg

De jubileumveiling van artikelen van Arnon Grunberg heeft bijna zevenduizend euro opgeleverd. Het meest werd geboden op een rondleiding met de in New York wonende schrijver door Amsterdam. Daar werd duizend euro voor neergelegd. Dat laat online veilinghuis Catawiki woensdagavond weten.

Gedragen schoenen van Grunberg leverden beduidend minder op. Een paar luxe leren herenschoenen, die Grunberg ooit kocht in Italië, werd voor een teleurstellende 110 euro verkocht. Grunberg, voor de gelegenheid gastveilingmeester, schatte zijn gebruikte schoeisel op 250 tot vijfhonderd euro. De opbrengst gaat naar de Stichting Hermann en Hannelore Grünberg, die onder meer schrijfonderwijs voor kinderen ontwikkelt.

"We zijn zeer tevreden met de opbrengst en belangstelling voor deze veiling", zegt Heine Scholtens, veilingmeester bij Catawiki. "Grunberg is niet alleen de meest bekroonde schrijver van zijn generatie, maar ook een schrijver die heel fanatiek wordt verzameld."

Dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat, plaatst de hoge opbrengsten bovendien in een bijzonder licht, vindt Scholtens. "En zoals Grunberg zelf al zei: beter duur dan niet te koop", citeert hij de schrijver.

In totaal kon worden geboden op 55 Grunbergparafernalia. De veiling werd gehouden naar aanleiding van de twintigste verjaardag van Grunbergs debuutroman Blauwe Maandag.