Oekraïne geeft onderzoekers MH17 inlichtingen

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU geeft zijn inlichtingen over de crash van vlucht MH17 aan de commissie die de toedracht van het ongeval onderzoekt. Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de dienst Viktor Jahoen woensdag gezegd tegen de Oekraïense dienst van Radio Free Europe.

"Wij geven hun de bewijzen die wij hebben gekregen op de manier die door de wet en het internationaal recht worden voorgeschreven", aldus Jahoen. "We hebben getuigen, foto's en video's." Volgens de SBU zit Rusland achter het neerhalen van het toestel.

Jahoen zegt dat het geen twijfel lijdt dat de Russische inlichtingendiensten achter de crash zitten. De militaire inlichtingendienst GRU zou de separatisten van zware wapens voorzien, terwijl de veiligheidsdienst FSB - de opvolger van de KGB - lichte wapens zou leveren. Die laatste zouden afkomstig zijn uit het materieel van het Oekraïense leger op de Krim, dat in maart door Rusland werd geannexeerd.

Rusland op zijn beurt heeft dinsdag zijn gegevens over de crash overgedragen aan de Europese Unie. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de EU Vladimir Tsjizjov woensdag gezegd, meldde het Russische persbureau RIA Novosti woensdag. Volgens de Russen was er kort voor de crash een Oekraïense straaljager bij het toestel in de buurt.

Sinds de crash van donderdag wijzen Oekraïne en westerse landen, zoals de Verenigde Staten, met de beschuldigende vinger naar Rusland en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Rusland en de separatisten geven juist Oekraïne de schuld.

De leiding over het onderzoek naar de toedracht van de crash, die donderdag 298 mensen het leven kostte, ligt in Nederlandse handen. Bij het internationale onderzoek zijn vertegenwoordigers van acht andere landen betrokken en van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Het onderzoek moet antwoord geven op de toedracht van de crash. Het wijst geen schuldigen aan.