Kunstenaars maken alcohol van werk Beuys

Drie kunstenaars hebben in Düsseldorf restanten van een werk van Joseph Beuys gebruikt om schnaps te maken. De drie gebruikten voor een performance de overblijfselen van een van zijn Fetteckes, dat bestaat uit vet dat hij in een atelier had aangebracht. Het meer dan dertig jaar oude vet werd gedestilleerd tot vier liter drank met vijftig procent alcohol, melden Duitse media.

De weduwe van Beuys was niet bepaald te spreken over de act. "Dit is belachelijk", zegt ze tegen de Duitse boulevardkrant Bild. "Het is onzinnig en dom." Ook dochter Jessica is boos. "Deze actie is roofmoord." De familie vindt dat roekeloos wordt omgegaan met het werk van Beuys, die tal van Fetteckes maakte.

Het werk uit 1982 werd vlak na de dood van Beuys in 1986 grotendeels vernietigd door de kunstacademie in Düsseldorf. Een conciërge van de kunstacademie gooide het in de prullenbak. Johannes Stüttgen, een leerling van Beuys, wist een deel te redden en stelde het beschikbaar aan de drie kunstenaars.

"Het smaakte een beetje naar Parmezaan", zegt wetenschapper Markus Löffler, die ook deelnam aan de act. "Het gaat erom dat de smaak van de kunstgeschiedenis wordt gevoeld", voegt hij daaraan toe. "Dit is een kunstwerk." De performance was onderdeel van een kunstfestival in Düsseldorf.

De drie kunstenaars vreesden niet voor een vergiftiging door het oude vet. "Je kan van alles alcohol maken", vertelt Löffler. Ook bezoekers kregen de kans om te nippen van het drankje. De bedoeling is dat de brandewijn tentoon wordt gesteld.