Ook Russen doen mee aan onderzoek ramp MH17

Bij het onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 zijn experts uit acht andere landen betrokken, waaronder Rusland. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag laten weten. Wat er in het uiteindelijke onderzoeksrapport terechtkomt, beslist uiteindelijk alleen de Onderzoeksraad.

De Onderzoeksraad heeft sinds dinsdagavond formeel de leiding over het onderzoek. Nederland nam die op zich op verzoek van Oekraïne, het land waar het toestel neerstortte. Zowel Nederland, waar 193 van de 298 slachtoffers vandaan kwamen, als Oekraïne levert onderzoekers. Rusland liet dinsdag al weten ook mee te willen doen.

Behalve Nederlandse, Oekraïense en Russische onderzoekers nemen ook experts uit Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië deel aan het onderzoek. Ten slotte is ook de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO bij het onderzoek betrokken. De regels voor het onderzoek zijn vastgelegd in een verdrag van deze organisatie.

Op basis van alle gegevens schrijft de Onderzoeksraad een rapport en worden mogelijk aanbevelingen gedaan. Hoewel de betrokken onderzoekers uit andere landen daarbij kunnen helpen en commentaar kunnen geven, beslist alleen de raad wat er in het uiteindelijke rapport komt en wanneer dat wordt gepubliceerd.

Het onderzoek, dat wordt geleid door de Leidse hoogleraar veiligheid en recht Erwin Muller, richt zich uitsluitend op wat met het toestel is gebeurd. Het wijst geen schuldigen aan. Als er aanwijzingen zijn voor strafbare feiten, waaronder terroristische, dan worden die volgens de bestaande regels overgedragen aan de relevante autoriteiten.

In het gebied waar het toestel donderdag werd neergehaald hebben pro-Russische separatisten het voor het zeggen. Oekraïne aan de ene kant en de separatisten en Rusland aan de andere wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Volgens de VS werd de MH17 waarschijnlijk per ongeluk neergeschoten door separatisten.