'Risico op raketaanval Oekraïne was bekend'

Het risico op een raketaanval in het oosten van Oekraïne was bij een aantal landen al bekend voordat vlucht MH17 op 17 juli werd neergehaald. Luchtvaartmaatschappijen uit die landen hebben daarop hun vluchtroutes aangepast. Dat zegt voorzitter van de European Cockpit Association (ECA) Nico Voorbach woensdag tegenover RTL Nieuws.

De ECA zegt zich te baseren op informatie van piloten uit de eigen achterban en contacten in de inlichtingenwereld. De Europese pilotenvereniging pleit daarom voor een organisatie die in het vervolg wereldwijd informatie verzamelt voor luchtvaartmaatschappijen.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië zijn volgens Voorbach 'gewaarschuwd voor het feit dat als zij in dat gebied kwamen, op welke hoogte dan ook, dat er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden'.

Voor hen was het volgens Voorbach dus duidelijk dat separatisten beschikten over luchtdefensie- en raketsystemen die ook commerciële vluchten op grote hoogte konden bereiken. In het RTL Nieuws zegt de voorzitter dat bekend was 'dat deze in handen waren van mensen die dat zouden gebruiken tegen vliegtuigen van Oekraïne of Rusland en dus ook tegen passerende andere vliegtuigen, zogenaamd collateral damage'.

Voorbach noemt het 'schandalig' dat deze informatie niet wordt gedeeld met andere luchtvaartmaatschappijen. "Als dit internationaal bekend was geweest, dan was er niet één vlucht overheen gevlogen. Dan was dit nooit gebeurd, want dan was het luchtruim leeg geweest."