Oekraïne: Britten gaan zwarte dozen onderzoeken

Het ontcijferen van de gegevens van de zwarte dozen van rampvlucht MH17 wordt uitgevoerd in Groot-Brittannië. Dat meldt de Oekraïense regering. Volgens de Oekraïners dragen de Maleisische autoriteiten de zwarte dozen over aan Nederland, dat ze in een Brits laboratorium laat onderzoeken.

De zwarte dozen kwamen dinsdagochtend aan in Charkov, maakte premier Mark Rutte (VVD) dinsdag bekend. De stad, de tweede van het land, ligt buiten het door separatisten beheerste gebied waar het toestel uit Amsterdam uit de lucht werd gehaald. In Charkov arriveerden dinsdag ook de lichamen van de slachtoffers.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte maandag bekend dat Nederland de leiding heeft gekregen over het internationale onderzoek naar de oorzaak van de crash van het toestel uit Amsterdam. Dat gebeurde op verzoek van Oekraïne. Het merendeel van de 298 slachtoffers heeft de Nederlandse nationaliteit.

De Maleisische premier Najib Razak liet in een verklaring weten dat de Maleisiërs de zwarte dozen overdraagt aan het internationale onderzoeksteam zodra dat officieel is geformeerd.

Op de twee zwarte dozen van een toestel, die in werkelijkheid oranje zijn, worden de gesprekken in de cockpit en de technische gegevens van het laatste deel van een vlucht geregistreerd. Mogelijk geven ze meer informatie prijs over wat er gebeurde op het moment van de de crash.