Geen cassatie in zaak Anneke van der Stap

Het Openbaar Ministerie stapt niet naar de Hoge Raad in de zaak rond de dood van Anneke van der Stap. Voor een kansrijke cassatie zijn onvoldoende aanknopingspunten, laat justitie dinsdag weten na bestudering van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Het hof legde Ron P. vorige week 4,5 jaar gevangenisstraf op voor het doden van de 22-jarige vrouw in 2005. De Haagse rechtbank had hem eerder vrijgesproken vanwege gebrek aan overtuigend bewijs. Justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist.

De Hoge Raad kijkt uitsluitend of het recht juist is toegepast en of de procedures op de juiste wijze zijn gevolgd. Het hof kwam tot vrijspraak van moord op basis van het aangeleverde bewijsmateriaal. De vrijspraak is daarnaast voldoende en begrijpelijk gemotiveerd. Op beide punten ziet het OM geen cassatiemogelijkheden.

De straf voor P. viel veel lager uit omdat er volgens het hof geen bewijs is voor moord, aangezien niet zeker is dat P. met voorbedachten rade handelde. Daarnaast hield het hof rekening met het feit dat P. al tot achttien jaar cel is veroordeeld in de Puttense moordzaak.

Van der Stap werd op in juli 2005 dood gevonden in de bosjes in Rijswijk. Ze was op dat moment elf dagen vermist. Hoe ze om het leven is gebracht is nooit duidelijk geworden.