Ook sjoemelvlees bij McDonald's Japan

De Chinese voedselleverancier Husi Food heeft ook fastfoodrestaurants in Japan oud vlees met een valse houdbaarheidsdatum in de maag gesplitst. McDonald's liet dinsdag weten dat twintig procent van de kipnuggets bij de Japanse filialen van de sjoemelende leverancier afkomstig waren. McDonald's nam sinds 2002 kip en ander vlees af bij het bedrijf.

Maandag bleek dat Chinese filialen van onder meer McDonald's, Starbucks, Burger King en KFC door de leverancier werden bevoorraad. De Chinese autoriteiten stelden maandag een onderzoek in naar Husi Foods en breidden dat dinsdag uit naar andere productiefaciliteiten van het bedrijf. Op het overtreden van voedselveiligheidsvoorschriften staat een 'zware straf', meldde de Chinese instantie die toezicht houdt op de voedselbranche dinsdag.

De fastfoodketens hebben inmiddels broodjes en burgers met vlees en kip met ingrediënten van Husi Food uit het assortiment verwijderd. Husi stelt in een verklaring geschokt te zijn door de onthullingen, maar zegt te denken dat het om een incident gaat. Het bedrijf zegt mee te willen werken met het onderzoek.

Het schandaal is niet het eerste in China. Eerder werden regels overtreden met betrekking tot melk en medicijnen, waardoor consumenten wantrouwig zijn geworden.