Minister Aruba: Plasterk moet opstappen

Volgens demissionair minister van Financiën van Aruba Juan David Yrausquin moet de Nederlandse minister Ronald Plasterk opstappen. Dat heeft Yrausquin maandag gezegd in reactie op de zogeheten quick scan naar de financiële situatie van Aruba, die Plasterk heeft laten uitvoeren.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat volgens een voorlopig rapport de Arubaanse begroting van 2014 "niet volledig en op onderdelen achterhaald is". Yrausquin vindt dat Plasterk daarmee laat zien geen verstand van zaken te hebben.

Volgens Yrausquin is Aruba al lang en breed begonnen met broodnodige bezuinigingen, maar weigert de Nederlandse regering dat te zien. Hij noemt de houding van Plasterk 'heel slecht' voor de economie van Aruba.

De relatie tussen Aruba en Den Haag is de laatste tijd verslechterd. De Nederlandse regering wil niet dat de gouverneur van Aruba de begroting ondertekent. Twee weken geleden bood Yrasuquin als gevolg daarvan zijn ontslag aan. De minister blijf nog wel in functie zolang er geen vervanger is beëdigd.

De Arubaanse premier Mike Eman hield afgelopen week een hongerstaking als protest tegen de houding van Nederland. Hierop liet Nederland de quick scan uitvoeren, waaruit bleek dat maatregelen nodig zijn om de financiën van het eiland weer op orde te brengen.

Minister Aruba: Plasterk moet opstappen
Minister Aruba: Plasterk moet opstappen (Foto: ANP)