Ondernemers willen fietsbelasting

Ondernemersvereniging Amsterdam City heeft het lumineuze idee opgevat om fietsers voortaan ook een bijdrage te laten leveren aan de karige hoeveelheid geld die de overheid weet binnen te schrapen. Volgens woordvoerder Willem Koster zou er een fietsbelasting moeten komen.

Door in de drukke stad op de fiets te springen ontlast je het verkeer, heb je slechts een zeer geringe bijdrage aan milieuvervuiling en dat dient uiteraard aangepakt te worden in de ogen van de ondernemers. Net als voor de oorlog, toen alles beter was, zou Koster graag zien dat fietsers hun steentje bijdragen.

"Voor de oorlog moesten burgers een fietsplaatje kopen dat je op je fiets moest plakken. Zo wist de overheid dat je belasting had betaald", vertelt Koster. Men denkt hierbij aan een moderne variant waarbij de fietsen worden uitgerust met een chip. Hierop zou moeten zijn af te lezen wie de eigenaar is en of hij/zij belasting betaald heeft. Ook rijwieleigenaren die hun stalen ros ergens langere tijd parkeren, zouden via dit systeem makkelijk opgespoord en bestraft kunnen worden.

De gemeente Amsterdam heeft het plan opgevat om 10.000 fietsparkeerplekken te genereren in de binnenstad, maar onderzoekt nog waar men de nodige centen vandaan kan halen. Koster heeft overigens nog geen idee hoe hoog de fietsbelasting zou moeten zijn.

Gratis en geheel kosteloze tip voor de gemeente en de (niet zo liberale) ondernemers: overweeg ook een voetgangersbelasting!