Koeltrein Oekraïne gaat maandag rijden

De trein met koelwagons waarin de lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 liggen gaat als het goed is maandag rijden. Dat heeft een van de Nederlandse experts die ter plaatse is gezegd.

De Nederlanders hebben een blik in de wagons kunnen werpen en noemden de toestand van de stoffelijke resten 'redelijk positief'. Waar de trein naartoe gaat is echter nog altijd onduidelijk, maar de onderzoekers hopen op Charkov, omdat die stad nog een functionerende luchthaven heeft en daar ook het Nederlandse crisiscentrum is gevestigd.

De Oekraïense regering meldde dat zondag een tweede koeltrein was aangekomen in Torez, het stadje waar de andere trein ook staat. Aan de locomotief hangen vier koelwagons. Of beide treinen maandag gaan rijden, of alleen de eerste locomotief, is onduidelijk.

Volgens de Oekraïense reddingsdiensten zitten in totaal 251 lichamen in de treinen. Nog eens 21 lichamen zouden wel zijn geborgen maar nog niet naar de treinen zijn gebracht.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa meldde eerder maandag dat de wagons werden verzegeld en plaatste een foto hiervan op Twitter.