Tweede koeltrein gearriveerd in Torez

Op het station van Torez, in de buurt van plek waar donderdag vlucht MH17 neerstortte, is zondag een tweede koeltrein aangekomen. Dat heeft de Oekraïense regering in een verklaring op haar website gemeld. Aan de trein zijn vier koelwagons gekoppeld waarin de lichamen van de slachtoffers kunnen worden opgeslagen.

Volgens de Oekraïense reddingsdiensten zijn in totaal 251 lichamen gevonden. Daarnaast zijn er tientallen lichaamsdelen aangetroffen. Reddingswerkers zijn nog altijd in de velden rond de rampplek op zoek naar lichamen. Met kranen worden delen van het neergestorte toestel verplaatst, vermoedelijk om te kijken of er nog lichamen onder de wrakstukken liggen.

Volgens Michael Bociurkiw van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is van sommige lichamen van slachtoffers niets meer over. "We hebben gekeken in het veld waar de motoren zijn neergekomen. Dit is het gebied dat is blootgesteld aan de meeste hitte. We zien hier geen lichamen. Het lijkt erop dat ze volledig zijn verbrand."

Er is felle kritiek op de handelswijze van de separatisten in het rampgebied. De rebellen zouden spullen en bewijsmateriaal hebben meegenomen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak van 'grotesk gedrag' van de separatisten.

Rebellenleider Aleksandr Borodaj ontkent dat de rebellen knoeien met het bewijsmateriaal. Hij voegde daar aan toe dat de lichamen van de slachtoffers worden overgedragen aan een team van Maleisische deskundigen dat hij snel in het rampgebied verwacht. "De lichamen gaan nergens heen totdat de experts zijn gearriveerd", zei hij. De Maleisische onderzoekers willen echter het gebied nog niet betreden, omdat ze vrezen voor hun veiligheid.

Dat de rebellen het onderzoek in de weg staan is echter duidelijk. Een medewerker van het mortuarium in Torez zei dat op de avond dat het vliegtuig neerstortte een inwoner het lichaam van een kind had gevonden en naar het mortuarium had gebracht. Zaterdag kwamen de rebellen het lichaam ophalen. "Ze begonnen me te ondervragen. 'Waar zijn de fragmenten van de raket? Waar zijn de resten van het vliegtuig?'", zei Ljoebov Koedrjavets. "Maar ik heb geen wrakstukken, ik zweer het."

Hoewel onderzoekers nu toegang lijken te krijgen tot het rampgebied is het volgens deskundigen al te laat. "Zelfs als er geen bewuste poging zou zijn gedaan om bewijsmateriaal te verdoezelen, is in forensische termen de rampplek al aangetast", aldus Keir Giles, van denktank Chatham House. "Een reconstructie van de romp en vleugels van het toestel kunnen een beeld geven van de inslag van de raket en wat voor type raket het was. Als er nu al delen van het vliegtuig zijn weggehaald kan dit de objectiviteit van het onderzoek aantasten."