'Huisvesting ex-asielzoekers verloopt moeizaam'

Nederlandse gemeenten hebben moeite met het huisvesten van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat schrijft Trouw maandag. De gemeenten lopen achter op schema en moeten dit jaar nog voor tienduizend voormalige asielzoekers woonruimte vinden.

De gemiddelde wachttijd voor een huis voor ex-asielzoekers is inmiddels opgelopen tot 5,4 maanden, terwijl daarvoor een termijn staat van maximaal 3,5 maanden, schrijft de krant. Twee op de drie gemeenten kampen met een achterstand. Grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam lopen het verst achter op schema.

Dat komt omdat zij de meeste vluchtelingen moeten huisvesten. Vluchtelingen worden op basis van de inwoneraantallen over de gemeenten verdeeld. Maar ook in Brabant, Limburg en Zeeland zijn er volgens Trouw problemen en hebben gemeenten moeite om aan hun verplichtingen te voldoen.

Door de oplopende wachttijden starten mensen later met inburgeren, zegt Annemiek Bots van VluchtelingenWerk Nederland tegen de krant. Ook houdt de groep voormalige asielzoekers de asielzoekerscentra bezet, waardoor die overvol dreigen te raken. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet onlangs dan ook al weten dat hij uitkijkt naar andere opties om asielzoekers te huisvesten, zoals hotelboten en tentenkampen. Ook wordt gekeken of voormalige gevangenissen geschikt zijn voor opvang.