Coentunnel probleemloos heropend

De Coentunnel bij Amsterdam is maandagochtend zonder problemen geopend. De tunnel was sinds woensdagavond dicht zodat de oude en nieuwe Coentunnel met elkaar verbonden konden worden. Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers heeft de tunnel geopend.

Die eer was eerst weggelegd voor minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD), maar omdat de opening van de tunnel werd versoberd vanwege de vliegramp in Oekraïne kwam zij niet. Dronkers reed daarom zelf iets na 05.00 uur als eerst door de tunnel.

De directeur werd daarbij vergezeld door de weginspecteur. Het duo had even daarvoor 'symbolisch' de oranje pionnen opgeraapt die de Coentunnel afgesloten hielden voor het wegverkeer. "De weginspecteur heeft daarna een telefoontje gepleegd naar de verkeerscentrale en daarop werd de tunnel geopend. Het verkeer kwam daarna mondjesmaat op gang, het is niet heel druk", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De samengevoegde Coentunnel heeft acht rijstroken die de noordelijke Randstad en het Westelijk Havengebied in Amsterdam beter bereikbaar maken. Met de opening van de tunnel moeten de dagelijkse files op het traject bovendien een stuk korter worden.