VN: rebellen Zuid-Sudan schenden bestand

De rebellen in Zuid-Sudan hebben zondag het bestand geschonden dat zij met de regering waren overeengekomen. Troepen van de in ongenade gevallen vice-president Riek Machar veroverden het strategisch gelegen plaatsje Nassir, meldt de missie van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan.

De aanval op Nassir is de ernstigste hervatting van de vijandelijkheden sinds de strijdende partijen in mei een vredesakkoord sloten, aldus de VN-missie. De opstandelingen hadden toen nog, opnieuw, beloofd dat zij de wapens verder zouden laten zwijgen.

De opstandelingen trokken zich volgens de VN-vertegenwoordiger ter plaatse, Raisedon Zenenga, niets aan van de waarnemers van de Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit die in Nassir zijn gestationeerd. De vertegenwoordigers van de IAD, een regionale handelsunie, zien in het gebied toe op de naleving van het vredesakkoord.

Of de strijd om Nassir mensenlevens heeft gekost is nog onduidelijk.

De aanval op het noordoostelijke stadje, dat in de deelstaat Bovennijl ligt, dreigt de prille rust in Zuid-Sudan opnieuw te verstoren. Zuid-Sudan is nog lang niet bekomen van de gevechten die in december uitbraken. Een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en zijn vicepresident Riek Machar kreeg gaandeweg het karakter van een stammenstrijd. Het geweld kostte duizenden mensenlevens.