Koningspaar bij nabestaandenbijeenkomst

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn maandag aanwezig bij een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Ook diverse leden van het kabinet, familierechercheurs en hulpverleners van Slachtofferhulp Nederland zijn daarbij. Dat zei premier Mark Rutte zondagavond op een persconferentie. Waar de bijeenkomst plaatsvindt is niet bekendgemaakt.

De premier hamerde erop dat het belangrijkste doel nu is om de stoffelijke overschotten terug te krijgen. Hij zei dat daar zondag de eerste positieve ontwikkelingen over te melden waren. Het internationale forensische team dat de slachtoffers gaat identificeren reist maandagochtend vroeg af naar het rampgebied.

Op tal van plaatsen is dit weekend stilgestaan bij de ramp, zei Rutte, in kerken, scholen en gemeentehuizen. Ook zijn veel condoleanceregisters getekend. "Hartverwarmend, een enorme nationale betrokkenheid", aldus Rutte.

Bij de crash in het oosten van Oekraïne kwamen donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het lijkt erop dat pro-Russische strijders het toestel uit de lucht hebben geschoten.