Kerry verdedigt Israël, maar toont ook frustratie

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zondag het Israëlische offensief in de Gazastrook verdedigd, maar leek ook lucht aan zijn frustratie over het door Israël gebruikte geweld te geven. Hij liet zich binnen gehoorsafstand van een geluidsman, op sarcastische toon, ontvallen dat de Israëlische aanval 'nogal een precisieoperatie' is.

''We moeten eropaf'', zei Kerry voor aanvang van een politiek praatprogramma van de Amerikaanse televisiezender Fox News tegen een van zijn medewerkers. ''Vanavond nog. Het is waanzin om hier te blijven rondhangen.'' Een microfoon ving Kerry's woorden op.

De Amerikaanse regering reageerde aanvankelijk kritisch op het bloedige offensief in de Gazastrook, maar Kerry toonde zondag alle begrip voor het optreden van Israël. ''Het is gruwelijk'', zei de buitenlandminister. ''Oorlog is gruwelijk. Maar Hamas moet zijn eigen verantwoordelijkheid onderkennen.''

Volgens Kerry heeft Israël het recht zich te verdedigen tegen de raketaanvallen vanuit Gaza. Hij beschuldigde Hamas van pogingen Israëliërs te bedwelmen en ontvoeren via tunnels die Hamas-strijders tussen Gaza en Israël zouden hebben gegraven.

Hamas moet 'zich oprichten en redelijkheid aan de dag leggen, en het aangeboden staakt-het-vuren aanvaarden', vindt Kerry. Vervolgens 'zullen we zeker alle kwesties die relevant zijn voor de onderliggende crisis bespreken'. Hij beklemtoonde dat een wapenstilstand 'terroristen niet mag belonen'.