VS: rebellen schoten vliegtuig neer

De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat het de pro-Russische separatisten waren die het vliegtuig in Oost-Oekraïne uit de lucht hebben geschoten. Dat staat in een verklaring op de website van de Amerikaanse ambassade in Oekraïne. Het toestel werd met een luchtdoelraket van het type SA-11 neergehaald.

Op hetzelfde moment dat alle contact met vlucht MH17 werd verloren, namen de VS een luchtdoelraket waar die werd afgeschoten uit rebellengebied. Separatisten schepten de dagen voorafgaand aan de vliegramp op sociale media op over dat zij in het bezit waren van SA-11-projectielen.

De Amerikaanse regering zegt de afgelopen maand veel transporten van zwaar militair materieel uit Rusland naar rebellengebied te hebben waargenomen. De laatste weken kregen de separatisten vanuit Rusland tanks, pantservoertuigen, artillerie en raketwerpers aangeleverd. Washington heeft ook indicaties dat Moskou rebellen toelaat tot Russische trainingskampen. Daar leren zij onder meer omgaan met luchtafweergeschut.

Daarnaast hebben de separatisten bewezen deskundig met luchtdoelraketten om te kunnen gaan. De afgelopen maanden schoten zij meer dan tien vliegtuigen neer, waaronder twee grote transportvliegtuigen.

Het Oekraïense leger heeft ook SA-11-raketten, maar geen van de lanceerinstallaties bevonden zich op het moment van de crash op een locatie vanwaar het vliegtuig geraakt kon worden. Ook heeft de krijgsmacht sinds het begin van het conflict nog geen enkele luchtdoelraket afgevuurd, meerdere schendingen van het Oekraïense luchtruim door Russische gevechtsvliegtuigen ten spijt.

Ten slotte claimden meerdere separatisten na de vliegtuigcrash verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van de Boeing 777, onder wie de zelfbenoemde minister van defensie Igor Strelkov. Het is extra verdacht dat al deze bekentenissen werden verwijderd nadat duidelijk was geworden dat het om een civiel vliegtuig ging, aldus de VS.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte donderdag neer. Kiev en de rebellen geven elkaar de schuld van het neerhalen van het toestel. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders.