Speelgoedfilm Adam Sandler aangeklaagd

De makers van de te verschijnen film Candy Land met Adam Sandler zijn aangeklaagd wegens het onterecht gebruik van speelgoedfiguurtjes in de film. Hiermee komt de productie van de film op losse schroeven te staan. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter donderdag.

Landmark Entertainment, dat het populaire racespel Candy Land maakt, beweert dat speelgoedfabrikant Hasbro onterecht toestemming heeft verleend voor het gebruik in de film van de figuurtjes. Landmark wil nu een gerechtelijk verbod op het gebruik van de figuren in film of computerspellen. Hasbro en Sony hebben nog niet gereageerd.

Het spel Candy Land bestaat al sinds de jaren veertig. Landmark beweert het spel in 1984 ingrijpend te hebben opgedoft, met een verhaallijn en nieuwe personages. Landmark zou daarna spellenfabrikant Milton Bradley toestemming hebben gegeven het spel uit te brengen. MB werd later overgenomen door Hasbro, dat Landmark voor de rechten vijftigduizend dollar betaalde en royalties beloofde.

Dat zou volgens Landmark betekenen dat Hasbro toestemming had moeten vragen om de figuren buiten het bordspel te gebruiken. Dat is niet gebeurd, zegt Landmark.

De timing van deze aanklacht is interessant omdat Hasbro op het punt staat een andere rechtszaak te beginnen om de rechten van een van zijn andere lucratieve speelgoedlijnen, Dungeons & Dragons. Hasbro verleende filmrechten aan filmmaatschappij Universal, terwijl concurrent Sweetpea Entertainment juist de rechten verkocht aan Warner Bros. De partijen hebben niet kunnen schikken, waardoor er nu een hoorzitting staat gepland voor september.


Speelgoedfilm Adam Sandler aangeklaagd (Foto: Novum)