'Akkoord over berging slachtoffers bereikt'

De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten hebben een 'voorlopig' akkoord bereikt om de lichamen te bergen die nog altijd op de plaats van de vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne liggen. Dat heeft vicepremier Volodimir Grojsman gezegd.

Het initiatief zou van de rebellen komen. Andrej Purgin, zelfbenoemd vicepremier van de zogeheten Volksrepubliek Donetsk, liet eerder weten dat slachtoffers konden worden geborgen indien Kiev met een wapenstilstand instemde.

De overeenkomst staat Oekraïense hulpdiensten en internationale waarnemers toe de lijken van de plaats van de crash te halen en deze naar een veilige plaats te vervoeren. Grojsman zei niet naar welke locatie de lichamen gebracht worden. Volgens de vicepremier zijn tot nu toe 192 lichamen van de plek vervoerd.

Zaterdag gingen berichten over hoe lijken in de zon lagen te ontbinden de wereld over. Wereldwijd werd hier veel kritiek op geleverd. Premier Mark Rutte sprak zijn walging uit en riep op om ervoor te zorgen dat de lichamen zo snel mogelijk geborgen konden worden. Hij kreeg hierbij veel bijval van zijn Amerikaanse en Europese ambtgenoten.

Het komen tot een akkoord werd bemoeilijkt doordat Kiev en de rebellen elkaar de schuld geven van het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines. Bij de crash kwamen donderdag alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders.