Rotterdams zomercarnaval goed verlopen

Het zomercarnaval in Rotterdam is zaterdag goed verlopen. Dat heeft de organisatie gezegd. Vanaf 13.00 uur trok een stoet van 41 groepen door het centrum van de havenstad. Hoeveel bezoekers er op het evenement afkwamen is nog niet bekend. Vorig jaar vierden nog zo'n negenhonderdduizend bezoekers het feestje mee.

Vanwege de vliegramp in Oekraïne waren momenten van stilte ingebouwd in het programma. Voor iedere vertrekkende carnavalsgroep werd een minuut stilte gehouden. Ook vrijdag was er al een minuut stilte gehouden tijdens de eerste dag van het festival Rotterdam Unlimited, waar het zomercarnaval onderdeel van is.

De tropische temperaturen leidden niet tot grote problemen. "We hebben de afgelopen dagen mensen al voorbereid dat ze genoeg moesten drinken en zich goed moesten insmeren." Tot grote incidenten leidde de hitte niet. "Er komen altijd wel wat extra gevallen bij de EHBO bij warm weer, maar er was niets ernstigs aan de hand."

Volgens de politie kwamen er zo'n honderd mensen naar de EHBO-post waarvan er tien naar een ziekenhuis werden vervoerd. Niet alle gevallen kwamen door de hitte. Ook waren er mensen die bijvoorbeeld hun enkel hadden verstuikt of te veel alcohol hadden gedronken, schrijft de politie op Twitter.

Zo'n twintig mensen werden gearresteerd, onder meer vanwege openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde. De politie trof ook een aantal mensen aan die gezocht werden. 192 mensen werden preventief gefouilleerd. Daarbij werden drugs, twee vuurwapens en vier messen aangetroffen.