Rutte en Obama bellen over crash

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdagnacht gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama over de crash van het toestel van Malaysia Airlines uit Amsterdam in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. Obama en Rutte waren het erover eens dat er een grondig onderzoek moet komen.

De president van de Verenigde Staten nam contact op met Rutte om zijn medeleven te betuigen over de tragische crash. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden, onder wie zeker 154 Nederlanders om het leven. Het toestel verdween van de radar toen het op tien kilometer hoogte vloog. Vermoedelijk is het neergehaald door een raket.

Volgens beide regeringsleiders is het cruciaal dat onderzoekers onbelemmerde toegang krijgen tot de plaats van de ramp. Datzelfde zou moeten gelden voor de vluchtgegevens.

De zwarte dozen van het ramptoestel, dat onderweg was naar Kuala Lumpur, zouden zijn gevonden door separatisten, zo werd donderdagavond bekend. Ze zouden die naar Moskou willen sturen om ze te laten uitlezen door onderzoekers van het luchtvaartcomité van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

De Oekraïense regering meldde donderdagavond dat gewapende separatisten de toegang tot de plaats van het ongeluk zouden belemmeren. De pro-Russische separatisten meldden dat het openbaar ministerie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk ter plaatse waren om het onderzoek te leiden.