[4daagse] De dag van Cuijk

Goedemorgen, vandaag is helaas een dag met een zwart randje. Na het verschrikkelijke nieuws van gisteren zou je je afvragen wat de vierdaagse er nog toe doet, maar gelukkig staat het wel gewoon nog vol bij de Wedren. De wandeltocht zit er namelijk weer bijna op, alleen nog even een eind lopen.

Breaking: de eerste loper is binnen! Bennie Baalhuis, in een rolstoel. Gefeliciteerd Bennie!!

Vandaag zijn de starttijden vervroegd, om zoveel mogelijk mensen voor de echte hitte begint te laten lopen. Een van de lopers heeft afgelopen maandag besloten om vanwege blessures in plaats van 40 toch 30 kilomter te lopen:

Route dag 3: de Dag van Cuijk

Kaartje dag 4

Vanaf de Wedren gaan de lopers nog één keer zuidwaarts langs het vrolijke zatlappenfeestje om vervolgens rechtsaf de Sint Anna over te steken. Vervolgens verplaatsen de voetjes zich na Hatert en Weezenhof de stad uit, om vervolgens richting gehuchtjes als Valenberg en Sleeburg te gaan. Vanuit Heumen slaan de militairen rechtsaf richting Nederasselt, terwijl de rest doorgaat naar Overasselt. Daar slaat ook de 50km linksaf, om in Nederasselt bij de militairen aan te sluiten.

Nu gaan de lopers de brug over richting Grave, waar overigens een wijkje ligt dat ‘Mars’ heet. Maar dat terzijde. Na Grave komt Gasse en dan Heihoek. Kleine dorpjes, grote feestjes. Althans, tijdens de vierdaagse. Vervolgens door naar de agglomeratie die Beers heet. Misschien wel hét hoogtepunt van de vierde dag. Behalve de gehele rest van de vierde dag dan. De 50km-lopers slaan in Beers rechtsaf om een ommetje te maken naar Vianen (bekend van het knooppunt van de verkeersinformatie op de radio, en van A2 Racer II).

Vervolgens weer een stuk met vooral weilanden en daarna wordt even voor het stadshart van Cuijk weer bij de 40km-lopers en de militairen aangesloten. Na Cuijk sla je vervolgens linksaf richting Mook en Molenhoek. Je bevindt je nu op het verlengde van wat min of meer 364 dagen per jaar de Sint-Annastraat heet. Maar vandaag is het vrijdag en heet het de Via Gladiola. Even voor Malden komen de zwakkelingen die slechts 30 lopen er weer bij en vanaf daar is het nog slechts formaliteit. Lopen op wolken, wordt het vaak omschreven.

Vergis je niet, het is nog zeker een kilometer of 10, en er vallen helaas ieder jaar weer genoeg mensen uit op dat laatste kutstukje. Toch is het feest ieder jaar weer groter en groter. Na Malden kom je dan toch Nijmegen binnen. De Via Gladiola is inmiddels aan beide kanten drukbezet met mensen en er staan stellages, standjes en een stuk verder hele tribunes. Nijmegen is een groot festivalterrein, en de laatste meters wordt je nog nét niet gedragen. Daar is hij dan, eindelijk in zicht; dat grote spandoek wat over de weg hangt met die felbegeerde letters: Finish!