Arrestaties bij Israëlmanifestatie op Dam

Enkele honderden betogers hebben donderdagavond op de Dam in Amsterdam een solidariteitsmanifestatie gehouden voor Israël. Volgens de gemeente is de actie rustig verlopen, maar arresteerde de politie wel vier personen. Twee van hen brachten een Hitlergroet, twee anderen scandeerden het woord 'nazi'.

Ook werden enkele tegendemonstranten aangesproken en verwezen naar het Spui. Daar zijn ze echter niet naartoe gegaan. Vooraf had de gemeente rekening gehouden met mogelijke Palestina-aanhangers die ook hun geluid wilden laten horen. Er was veel politie op de been. Volgens de zegsvrouw heeft degene tegen wie een Hitlergroet werd uitgebracht, aangifte gedaan.

De manifestatie was een initiatief van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en andere Joodse organisaties om duidelijk te maken dat zij zich scharen achter de acties van Israël om zijn burgers te beschermen. De raketaanvallen in het land geven Israël volgens de betogers het recht op zelfverdediging, stelden ze in een verklaring.

Onder de sprekers was de zwaar beveiligde ambassadeur van Israël, Haim Divon. Hij bedankte de betogers voor hun komst namens de regering van Israël en blikte terug op de actie in Den Haag vorig weekend waarbij hakenkruisen werden getoond. Hij noemde dit "vreselijke anti-joodse symbolen". CIDI-directeur Esther Voet herinnerde aan de steen die door de ruit is gegooid van opperrabbijn Binyomin Jacobs in Amersfoort. "Het dieptepunt van antisemitisme", zei Voet.