Separatisten Loehansk geven Oekraïne schuld crash

De pro-Russische separatisten uit de regio Loehansk ontkennen iets te maken te hebben met de crash van de Boeing 777 uit Amsterdam. In een verklaring stellen ze dat ooggetuigen hebben gezien dat een gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht het toestel uit de lucht schoot.

Het luchtruim boven de onrustige provincies is volgens de separatisten door de Oekraïense autoriteiten gesloten. Dat het toestel van Malaysian Airlines uit de lucht werd gehaald zou daarom te wijten zijn aan een provocatie van de Oekraïners of door een fout van de luchtverkeersleiding.

Nadat de Oekraïense straaljager de lijnvlucht naar Kuala Lumpur zou hebben neergehaald, is het zelf neergestort in de zogenaamde Volksrepubliek Loehansk. De Boeing 777 kwam terecht in de naastgelegen regio Donetsk.

Eerder ontkenden de separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk al dat ze iets te maken hadden met de crash. Volgens hen beschikken ze niet over de wapens die nodig zijn om een toestel op tien kilometer hoogte uit de lucht te schieten. Ze beloofden de zwarte dozen ter beschikking te stellen voor onderzoek.

Een adviseur van het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken zei eerder dat het toestel is neergeschoten met een Boek-luchtafweersysteem, dat van Russische makelij is. Een verslaggever van persbureau AP zag eerder op de dag een Boek-luchtafweersysteem staan in het gebied. De raketinstallatie heeft een bereik van zo'n 22 kilometer.

De vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne was geen ongeluk of catastrofe, maar een terroristische daad. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd, meldt zijn perschef op Twitter. Eerder op de dag hield de president nog een slag om de arm. Ondertussen ontkennen de Oekraïense autoriteiten dat het leger het toestel zou hebben neergehaald. Betrokkenheid van de separatisten sluiten ze niet uit. Bij de crash in de regio Donetsk kwamen volgens hen alle 295 inzittenden om het leven.