Utrechtse serieverkrachter na jaren opgepakt

De serieverkrachter die tussen 1995 en 2002 actief was in Utrecht is vermoedelijk opgepakt. Politie en Openbaar Ministerie maakten donderdag in Utrecht bekend dat een 51-jarige verdachte is aangehouden op basis van een dna-match.

De Utrechtse serieverkrachter verkrachtte in zeven jaar tijd zeker zes vrouwen en deed meer dan tien pogingen daartoe. De woensdagavond opgepakte verdachte liep tegen de lamp door een fietsendiefstal. Door dat misdrijf kon de verdachte worden verplicht dna af te staan. Dat bleek te matchen met het profiel dat destijds tijdens het onderzoek naar de serieverkrachter is vastgesteld.

De politie verdenkt de 51-jarige man, die in de regio Utrecht werd gearresteerd, van zeventien feiten. In drie verkrachtingszaken is sprake van een dna-match, bij de andere zaken kon destijds geen dna-profiel worden veiliggesteld. De politie heeft alle slachtoffers op de hoogte gesteld.

Tijdens het onderzoek kwam de verdachte twee keer eerder in beeld. Hij weigerde destijds vrijwillig dna af te staan. Omdat hij geen verdachte was, kon hij daar niet toe worden gedwongen.

Volgens de politie heeft de verdachte geen bekentenis afgelegd. Hij beroept zich momenteel op zijn zwijgrecht.

De doorbraak in het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter komt als een verrassing. In 2012 werd nog een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek op touw gezet in de regio, maar dat leverde niets op. Ook de tips die in het verleden binnenkwamen na het verspreiden van een compositietekening resulteerden nooit in een aanhouding.

De serieverkrachter was in 1995,1996 en 2001 actief in het groene gebied tussen Utrecht, De Bilt en Bunnik. Hij had het vooral gemunt op jonge vrouwen die 's avonds laat alleen naar huis fietsten. De zaak leidde destijds tot grote onrust in het gebied.