Ex-dictator klaagt Activision aan

De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega klaagt Activision Entertainment aan voor "schaamteloos misbruik, onrechtmatige exploitatie en verduistering voor economisch gewin" van zijn persoon in de video game Call of Duty: Black Ops II.

In zijn rechtszaak in Superior Court, beweert Noriega dat de uitgever "een poging deed om de populariteit en inkomsten Black Ops II te verhogen door het gebruik, zonder vergunning of toestemming, van het beeld en de gelijkenis van de eiser in Black Ops II."

Activision heeft nog niet gereageerd, maar volgens advocaat Jas Purewal hoeft de uitgever niet over de rechtszaak te antwoorden omdat Noriega geen Amerikaanse burger of inwoner is. "Dit betekent dat zijn rechtsvordering twijfelachtig is, omdat het onduidelijk is op welke rechtsgrond het daadwerkelijk kan leiden tot een zaak tegen Activision", zei Purewal.

De geschiedenis van de dictator gaat al niet over rozen. De Amerikanen vroegen op hun altijd subtiele wijze of Noriega, de militaire dictator van Panama 1983-1989, zijn dictatuur neer te leggen. Noriega gaf zich uiteindelijk over en werd overgevlogen naar de Verenigde Staten, waar hij in 1992 werd veroordeeld voor drugshandel, afpersing en het witwassen van geld. Na zijn straf in Amerika te hebben uitgezeten werd Noriega in 2007 uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij bij verstek veroordeeld werd voor moord en het witwassen van geld. Hij was nog niet klaar met zijn straf in Frankrijk of hij werd opnieuw uitgeleverd aan Panama in 2011, om nog eens twintig jaar te zitten. Hij zit daar nog steeds in de gevangenis. En heeft niets beters te doen dan uitgevers aan te klagen.