HRW: luchtaanvallen Israël schending oorlogsrecht

Israël schendt het oorlogsrecht door op de Gazastrook burgerdoelwitten te bestoken en burgers te doden. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag. De Israëlische regering moet aanvallen op niet-militaire doelwitten - die mogelijk zelfs zijn bedoeld als collectieve strafmaatregel tegen de inwoners van Gaza - staken, stelt HRW. De gevechten tussen Israël en militanten laaiden vorige week weer op. Dinsdag kwam voor het eerst een Israëliër om het leven door een raketaanval uit Gaza. Luchtaanvallen op de Gazastrook kostten tot dusver aan zo'n tweehonderd mensen het leven.

"Israël rept voortdurend over precisieaanvallen maar aanvallen zonder militaire doelwitten en met veel burgerdoden kan je moeilijk precies noemen", aldus Sarah Leah Whitson van HRW. "Recente gedocumenteerde gevallen in Gaza passen helaas in een lange rij van onwettige Israëlische luchtaanvallen, met veel burgerslachtoffers." Te vaak voert Israël luchtaanvallen uit op burgergebieden, met als rechtvaardiging dat een 'terrorist' zich daar ophoudt, aldus HRW. Op 11 juli kwamen bijvoorbeeld negen burgers, onder wie twee 15-jarige kinderen, om bij een aanval op een café bij de stad Khan Yunis.

Het Israëlische leger zei dat het doelwit een terrorist was, maar gaf geen bewijzen dat in het café, waar een WK-wedstrijd werd gekeken, zich strijders ophielden. Maar zelfs als dat wel het geval was, is dat nog geen rechtvaardiging voor een dergelijke aanval, aldus HRW. "De aanwezigheid van een enkele, laaggeplaatste strijder is geen rechtvaardiging om een hele familie weg te vagen", aldus Whitson. "Israël zou nooit een zelfde soort redenering accepteren, dat het huis van een Israëlische militair een valide militair doelwit is." HRW hekelt ook het optreden van Palestijnse militanten in het conflict. De gewapende groepen in Gaza moeten ophouden met raketaanvallen op woongebieden. Sinds het conflict vorige week weer oplaaide zijn er vanuit Gaza meer dan vijftienhonderd raketten op Israël afgevuurd. De meeste zijn onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome.