Uitspraak in Srebrenica-zaak

De rechtbank in Den Haag spreekt zich woensdag uit over de vraag of de Nederlandse Staat (mede)verantwoordelijk is voor de dood van duizenden moslimmannen na de val van de Bosnische 'veilige enclave' Srebrenica.

De Moeders van Srebrenica, nabestaanden van de omgekomen mannen, hebben de zaak aangespannen. Volgens hen kregen de Nederlandse militairen opdracht van Nederland om vooral zelf geen risico te nemen. Nederland zou daarbij voorbij zijn gegaan aan VN-mandaten.

Volgens Nederland konden de militairen niet anders dan meehelpen aan de evacuatie van de bevolking. De Nederlanders hadden een genocide niet kunnen voorzien. De Nederlandse militairen hadden bovendien te luisteren naar de VN en niet naar de Nederlandse regering. Die heeft daarom volgens de advocaten van de Staat geen enkele verantwoordelijkheid.

De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat hadden de bevolking moeten beschermen, maar slaagden daar niet in. Op 11 juli 1995 viel de 'veilige enclave', waarna Bosnisch-Servische troepen duizenden mannen doodschoten tijdens soms massale executies.

Uitspraak in Srebrenica-zaak
Uitspraak in Srebrenica-zaak (Foto: ANP)