RIVM ziet geen gezondheidsrisico na brand Shell

De verhoogde concentraties zware metalen die in en rondom het dorp Strijen werden aangetroffen na de brand bij Shell in Moerdijk, waren geen extra risico voor de gezondheid van mensen en het milieu. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Het instituut baseert zich op metingen, analyses en risicobeoordelingen die na de brand werden uitgevoerd. Vlak na het incident werden in monsters de metalen koper, chroom en barium aangetroffen. Drie dagen later bleken die concentraties alweer te zijn gedaald tot een niveau dat 'naar verwachting geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt'. Het RIVM vermoedt dat dat komt door de regen die in de tussentijd is gevallen.

Om zeker te zijn van de resultaten heeft het instituut twee weken na de brand nog een keer monsters genomen. Daarin werden alleen nog licht verhoogde concentraties koper en chroom waargenomen. "De verwachting is dat deze concentraties in de komende weken en maanden verder zullen afnemen tot normale niveaus", meldt het RIVM. In luchtstofmonsters heeft het instituut geen verhogingen gemeten.

Bij Shell in Moerdijk woedde begin juni een grote brand na enkele explosies in een reactorvat. Er vielen twee lichtgewonden. De brand deed denken aan de brand bij Chemie-Pack in 2011. Het vuur was dit keer echter minder heftig.