Honderden klusongelukken in het voorjaar

Het voorjaar maakt naar schatting driehonderd klusslachtoffers per maand. De doe-het-zelvers, meest mannen, raken vaak zwaargewond aan hun handen doordat ze niet goed weten om te gaan met cirkelzagen en ander (tuin)gereedschap. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dinsdag.

In het voorjaar wordt traditioneel meer geklust in huis en tuin. Door onhandig gebruik van apparatuur en pech ontstaan de meeste ongelukken. 95 procent van de slachtoffers is man. Bij een kwart van hen moest een of meerdere vingers worden geamputeerd. Daarnaast zijn er veel zenuw- en peesletsels.

"De ernst van een handletsel wordt helaas nog te vaak onderschat", zegt plastisch chirurg Kim Wehrens. Handletsel dat niet goed wordt behandeld, kan leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid. De NVPC onderzocht in negen grote ziekenhuizen de ernst en aard van de ongelukken. "We hadden het idee, dat er steeds meer klusletsels bij kwamen".

Over de gevaren van klussen zou betere voorlichting moeten komen. "Er is veel aandacht voor vuurwerkletsel, maar voor klussen wordt eigenlijk nooit gewaarschuwd terwijl daarbij meer ongelukken gebeuren", aldus Wehrens.