Zuiden met handen in het haar vanwege criminaliteit

Noord-Brabant en Limburg zitten met de handen in het haar vanwege de georganiseerde criminaliteit in de provincies. De situatie dreigt onbeheersbaar te worden, blijkt volgens de NOS uit gesprekken met bestuurders en medewerkers van politie en justitie. Meerdere burgemeesters worden bedreigd door onderwereldfiguren en criminelen proberen greep te krijgen op de 'bovenwereld'.

De omroep meldt dat burgemeesters, de politie en het Openbaar Ministerie achter de schermen werken aan een actieplan tegen de criminaliteit. De urgentie is zo groot dat zelfs tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK werd vergaderd.

Zo ontmoetten politiechefs en hoofdofficieren van justitie in Brabant en Limburg elkaar in Driebergen tijdens de wedstrijd van Nederland tegen Australië. Ook de baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, en de plaatsvervangend chef van de Nationale Politie Ruud Bik waren daarbij. Tijdens de wedstrijd Nederland-Chili kwamen de burgemeesters van vijf grote steden bij elkaar.

Alle partijen willen meer geld voor de opsporing en meer mogelijkheden voor de aanpak van criminelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de eigenaren van panden waarin drugslaboratoria worden aangetroffen. Ook wordt de aanstelling van een nationaal coördinator misdaadbestrijding geopperd.

Het beeld dat tijdens de vergaderingen is geschetst, is 'zeer ernstig', weet de NOS. In Brabant en Limburg zitten niet alleen de grootste wietproducenten van het land, ook de meeste synthetische drugs worden er geproduceerd. Dat heeft het afgelopen jaar geresulteerd in een verdubbeling van het aantal dumpingen van drugsafval. Motorclubs als Satudarah en No Surrender hebben er bovendien vaste voet aan de grond.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat naar aanleiding van de berichtgeving van de NOS weten dat sinds eind 2010 al 'intensief' wordt samengewerkt bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Bij die aanpak gaat het volgens het departement niet zozeer om meer capaciteit of instrumenten. "Het gaat erom dat alle betrokken overheidsdiensten één vuist maken." Meer geld krijgen de provincies dus niet.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) brengt dinsdag een bezoek aan Brabant om zich te laten informeren over de criminaliteit in de provincie.