Eerste volledige trailer voor Doctor Who 8

Na een aantal teaser-afbeeldingen en -trailers heeft de BBC dit weekend de eerste echte trailer vrijgegeven voor het achtste seizoen van Doctor Who.

De trailer toont natuurlijk wat fragmenten van de eerste set afleveringen, waarin de monsters uit de diverse verhalen te zien zijn, maar zet ook een beetje de toon voor de nieuwe serie, die volgens schrijver Steven Moffat behoorlijk anders zal zijn dan in voorgaande jaren. De Doctor is nieuw, anders, en dat wordt duidelijk gemaakt door companion Clara Oswald (Jenna Coleman) die zich afvraagt of ze de Doctor nog wel kent.

Te zien zijn ook de leden van de Paternoster Gang (Madame Vastra, haar echtgenote Jenny en hun bediende Strax), Mark Gatiss in alweer zijn derde rol in Doctor Who, dinosaurussen in Londen en een TARDIS console die het nogal heet heeft.

De trailer volgt op week waarin een vijftal scripts van de nieuwe serie was gelekt, nadat deze door BBC Worldwide waren verzonden naar een lokale BBC-vestiging in Miami. Dit weekend werd bekend dat in dezelfde handeling ook een ruwe montage van de eerste aflevering onderdeel was van het lek. De video bevat een oude versie van de opening credits (Matt Smith wordt er nog in gecredit als de Doctor), onvoltooide visual effects en is volledig in zwart-wit. De aflevering wordt actief gedeeld op torrentsites, ondanks de matige kwaliteit en het feit dat-ie nog niet af is.

In reactie op het lekken van de scripts en de aflevering heeft de BBC een #keepmespoilerfree-campagne gestart op social media, om bewustzijn te creëren voor het feit dat veel fans, in tegenstelling tot de actieve downloaders van de gelekte materialen, er echt geen zin in hebben om vooraf gespoiled te worden. FOK! sluit zich hierbij aan; zowel in nieuwsberichten op de Frontpage als in de Doctor Who-topicreeks op het forum wordt het niet gewaardeerd om informatie te delen voordat de afleveringen zijn uitgezonden.

Doctor Who 8, met Peter Capaldi als de Doctor, start op 23 augustus op BBC One. Naar verwachting is de aflevering direct erna ook te zien bij Netflix en in een later stadium bij SyFy.