Cyprioten klagen Turkije aan voor oorlogsmisdaden

Een groep Cyprioten heeft maandag bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een rechtszaak aangespannen tegen Turkije. De Cyprioten menen dat Ankara zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden door het noorden van Cyprus, dat bezet wordt door Turkije, te bevolken met Turken die afkomstig zijn van het Turkse vasteland.

Sinds 1974 is Cyprus opgedeeld in een Turkssprekend noordelijk deel, dat alleen door Turkije wordt erkend, en een Griekssprekend zuidelijk deel, dat internationaal wordt erkend. Turkije bezette het noorden van Cyprus nadat voorstanders van eenwording met Griekenland de macht hadden gegrepen in de mediterrane eilandstaat. Nog altijd zijn er zo'n 35 duizend militairen gelegerd in het Turkse deel van Cyprus.

Europarlementariër Costas Mavrides heeft namens de groep Cyprioten de zaak aanhangig gemaakt. Hij zei maandag dat een dergelijk nederzettingenbeleid in strijd is met de internationale wet en significante invloed heeft op de bevolkingssamenstelling in het noorden van Cyprus.