Dodental Gaza blijft oplopen

Israël heeft vrijdagnacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Volgens de regering in Gaza zijn er inmiddels meer dan 120 mensen om het leven gekomen. Tot grote woede van de Gazanen was een moskee doelwit van een luchtaanval. Het Israëlische leger zegt dat het gebedshuis werd gebruikt door Hamas als opslagplaats voor wapens.

Sinds de strijd maandag losbarstte hebben militanten in Gaza bijna zevenhonderd raketten op Israël afgevuurd. De meeste raketten die op woongebieden werden afgevuurd zijn onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome.

Volgens Hamas werden vrijdagnacht twee moskeeën onder vuur genomen. De militante beweging hoopt dat de aanvallen op de gebedshuizen de Arabische wereld zullen verenigen tegen Israël. "Het bombarderen van twee moskeeën in Gaza toont aan dat deze barbaarse tegenstander een vijand van de islam is", zei een woordvoerder van Hamas. "Deze terreur geeft ons het recht om breder te reageren om deze bezetters te bestrijden."

De Arabische Liga komt op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas maandag bijeen in Caïro om de situatie in Gaza te bespreken. De Liga wil dat de internationale gemeenschap meer doet om Israël onder druk te zetten, zei een bron bij de Liga. De Palestijnen werken ondertussen aan een resolutie bij de Verenigde Naties om al het geweld tegen burgers in Israël en Gaza te veroordelen. In de resolutie staat echter niets over de raketbeschietingen, waardoor de Verenigde Staten hoogstwaarschijnlijk tegen zouden stemmen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet vrijdag weten niet te zullen buigen voor kritiek uit het buitenland. "Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden", aldus een strijdbare Netanyahu. "Het offensief eindigt pas wanneer ons doel is bereikt. En dat doel is het herstellen van rust en vrede."