Koerden bezetten olievelden Noord-Irak

Koerdische troepen hebben vrijdag de macht over twee olievelden in Noord-Irak overgenomen. Het Iraakse ministerie van olie is woedend.

De bezetting van de olievelden van Bai Hassan en Kirkuk door de Koerdische peshmerga 'maakt inbreuk op de grondwet', liet het ministerie weten. Ook zou de operatie 'de eensgezindheid van de bevolking ondergraven'. De peshmerga trokken volgens het ministerie vrijdag in alle vroegte binnen en verjoegen het personeel.

De Koerden, die in Noord-Irak een flinke mate van zelfbestuur genieten, en de sjiitische machthebbers in Bagdad zijn de laatste tijd steeds verder van elkaar vervreemd. Donderdag besloten de Koerden niet langer samen te werken met de regering. Ze eisen het vertrek van de sjiitische premier Nouri al-Maliki, die de Koerden woensdag ervan betichtte de strijders van IS een toevluchtsoord te bieden.

De Koerden hebben het al jaren met Bagdad aan de stok. Vooral de zeggenschap over grondgebied en over de olievoorraden zijn belangrijke twistappels. Maar de afgelopen jaren wisten de kemphanen toch vaak compromissen te sluiten en hielden de Koerden Al-Maliki in het zadel.

Sinds de opmars van IS lijken de Koerden meer en meer bereid voortaan hun eigen boontjes te doppen. De peshmerga nemen in grote delen van Noordwest-Irak de stellingen over die regeringstroepen op hun vlucht voor de oprukkende soennitische terreurbeweging verlieten.

De Koerden hebben de afgelopen tijd de macht overgenomen over betwiste delen van Noord-Irak, zoals de verdeelde oliestad Kirkuk. De peshmerga zeggen de burgerbevolking slechts te willen beschermen tegen IS, maar veel Irakezen verdenken hen ervan Kirkuk voorgoed te willen inlijven.

Het Koerdische plaatselijk bestuur wil op eigen houtje olie uitvoeren naar het buitenland, maar dat is tegen het zere been van Bagdad. De regering schrapte donderdag alle vrachtvluchten naar de twee vliegvelden van de Koerdische autonome regio.