Vrouw hoort werkstraf eisen voor busdrama Alkmaar

Een 36-jarige vrouw uit Alkmaar heeft vrijdag een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen zich horen eisen. De vrouw veroorzaakte in maart vorig jaar een aanrijding met een lijnbus. De bus gleed daarna van een talud. De buschauffeur raakte zwaargewond en ook enkele buspassagiers, de vrouw zelf en haar kind dat achter in de auto zat, liepen letsel op.

De Alkmaarse stond voor een rood stoplicht op de kruising van de Nieuwe Schermerweg met de N242 in Alkmaar. Ze was handsfree aan het bellen. Toen het stoplicht op de rijbaan naast haar, voor links afslaand verkeer, op groen sprong, begon ze echter te rijden. De officier van justitie stelde dat de vrouw door het telefoongesprek 'onvoldoende' haar aandacht bij het verkeer heeft kunnen houden.

Ook wordt de vrouw verweten dat ze, ondanks dat ze had gezien dat de bus van rechts met hoge snelheid naderde, toch besloot door te rijden. Ze heeft daardoor 'enorme risico's genomen voor de veiligheid van zichzelf, haar kind en andere weggebruikers', betoogde de officier.

Omdat de vrouw doorreed, moest de buschauffeur naar rechts uitwijken om te voorkomen dat hij de Alkmaarse en haar kind zou doodrijden. Hij kon een aanrijding echter niet voorkomen. De bus gleed daarna vlak voor een viaduct van het talud naar beneden.

Het OM verwijt de vrouw 'zeer onvoorzichtig rijgedrag'. Daarom is zij schuldig aan het veroorzaken van het ongeluk met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, besloot de officier. De rechtbank in Alkmaar doet 24 juli uitspraak.