Bier van Brooklyn Brewery uit Nederlandse tap

Brooklyn Brewery breidt haar internationale activiteiten uit naar Nederland. Het bier van de bekende Amerikaanse brouwerij vloeit vanaf volgende week donderdag uit de tap in horecagelegenheden in acht steden, waaronder Amsterdam en Groningen. Het gaat in eerste instantie alleen om het merk Brooklyn Lager.

Aan het hoofd van de Brooklyn Brewery staat brouwmeester Garrett Oliver, een van de voornaamste namen in de internationale brouwersgemeenschap. Na uitbreidingen van Brooklyn Brewery naar onder meer Zweden, Japan en Frankrijk wordt Nederland het 25e land waar het bier wordt geschonken.

Het Amsterdamse Bier & Co is de exclusieve importeur van het bier. De drankgroothandel haalt sinds 1990 Amerikaanse bieren naar Nederland. "Een merk van deze succesvolle brouwerij met een Nederlandse geschiedenis - Brooklyn komt van Breukelen - hoort in onze stal thuis", licht exportmanager Rick Kempen van Bier & Co toe.

Eric Ottoway, algemeen directeur van Brooklyn Brewery, beaamt dat. Maar vooral de toenemende populariteit van exotische, ambachtelijk gebrouwen bieren in Nederland is voor hem een belangrijke factor om de stap te zetten. Plannen om dat in 2008 al te doen met distributeur De Brouwketel, een dochterbedrijf van Heineken, gingen niet door.

Brooklyn Brewery heeft een brouwerij in New York en sinds april ook in Stockholm. Het bedrijf brouwt jaarlijks meer dan dertig miljoen liter bier. Zo'n dertig procent van de omzet komt uit buitenlandse verkoop, in onder meer Brazilië, China en Japan. Na Amerika is Zweden de grootste afzetmarkt voor Brooklyn Brewery.