Asiel zeepiraten terecht afgewezen

De asielaanvragen van vier veroordeelde Somalische zeepiraten zijn door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) eerder dit jaar terecht afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. De mannen hadden in mei beroep aangetekend tegen de afwijzing.

Het argument dat het viertal bij terugkeer naar Somalië het risico zou lopen opnieuw voor piraterij te worden vervolgd, veegde de rechter van tafel. Ook konden de mannen de rechter er niet van overtuigen dat ze slachtoffer zouden worden van terreurorganisatie Al-Shabab.

In 2011 werd het viertal overgebracht naar Nederland voor een strafrechtelijk onderzoek naar piraterij. Een jaar later werden ze door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar wegens piraterij voor de kust van Somalië. Ook tegen deze uitspraak gingen de mannen tevergeefs in hoger beroep.

De mannen kunnen volgens de uitspraak aangemerkt worden als 'ernstig gevaar voor de openbare orde'. Daarmee kan ze een inreisverbod van tien jaar worden opgelegd als ze eenmaal zijn vertrokken.